Nasi Arab Kabsah...
Aku cukup minat dengan nasi arab nih...tambah2 nasi arab kambin....uuuiii...sedapppp... jom aku share resepi nasi arab kabsah nih pasal aku ada rempah klabsah, so....kitya layan kabsah...next time aku update nasi arab mandy plak...
Bahan nasi kabsah
- beras basmati (1 kg)
- Bawang putih (biar sebijik2 sebanyak 8 biji)
- Bawang besar (potong besar sebanyak 2 biji)
- cabai hijau (5 batang potong besar)
- cili burung (3 biji patah dua)
- tomato belah dadu - (3 biji potong dadu)
- perencah kabsah (1 1/2 sudu besar)
- kismis (segenggam)
- garam (2 sudu besar bagi setiap sekilo beras)
- misyak zaitun utk masak
- Minyak sapi
- Safron - 11/2 sudu kecil
Caranya:
- basuh beras - rendam setelah basuh selama 1 jam.
- masukkan minyak
- goreng bawang putih sampai kuning
- masukkan bawang besar
- masukkan cabai hijau dan cili burung.
- masukkan perencah kabsah
- masukkan tomato
- masukkan kismis
- kacau-kacau sampai naik bau...
- masukkan beras...kacau2 sambai sebati...
- masukkan air
*** masak macam masak nasik...sebilah jari je nasi air...
- dah settle, sapukan minyak sapi dan letak safron...
Settled..
Bahan Kuah Kambing
- Kambing/ayam - sekilo
- Bawang putih (biar sebiji2 sebanyak 16 biji)
- Bawang besar (belah dadu 2 biji)
- Cabai hijau (5-6 batang belah besar)
- cili burung (3 batang patah dua)
- Tomato puree (3-4 sudu besar)
- Daun ketumbar (segenggam potong suka2)
- perencah kabsah (3 1/2 sudu bagi sekilo beras)...aku suka chef ammar nye..masuk!…masuk!
- garam (2 sudu besar bagi sekilo beras)
- minyak zaitun utk masak
- Safron sesuka hati.
Caranya:
- masukkan minyak
- masukkan bawang putih sampai kuning
- masukkan bawang besar
- masukkan cabai hijau dan cili burung
- masukkan tomato puree
- masukkan perencah
- masukkan daging/ayam...kacau-kacau sampai semua kena..
- masukkan air sepotong jari dari daging
- masukkan daun ketumbar
- masukkan garam
-masukkan safron
- presure cookerkan sehingga 40-45 min..
Settled
No comments:
Post a Comment