Monday, 26 June 2017

Sup Tulang Daging


Saje je aku post mende nih dlm blog.. takut lupe..

Bahan2:
Daging
Tulang
Bawang besar/kecil
Bawang putih
Halia
Kentang
Serbuk sup
Sup siam

Kulit kayu manih - dlm paket
Buah pelaga - dlm paket
Bunga lawang - dlm paket
Bunjut sup - dlm paket






 
Cara-caranye:
 
1. Blend bawang dan halia.
 
2. Potong kentang (ikutkan utk dihancurkan)

3. Goreng kulit kayu manis and geng dan selepas itu masukkan kentang dan bahan yg di kisar td.. goreng sampai naik bau

4.. lepas pada tuh, masukkan serbuk sup yg dah di gaul dgn air dan juga sup siam.. tambahkan air sehingga takat yg korg nak.. mcm aku pakai periuk noxxa nih, kami isi sampai penuh.. pastu kacau..

5. Lepas tuh, periuk noxxa set kepada high pressure dan set selama 40-45 min.. 

6. Perkemaskan dgn masukkan garam seikut hati anda dan daun bawang serta daun sup...







1 comment:

  1. Sup daging

    Bawang merah
    Bawang putih
    Halia
    Cabai melaka - blender kasar
    Lengkuas (hutan) - putih
    Daun kari
    Rempah sup
    Serbuk ketumbar

    Tiga serangkai
    Buah pelaga
    Jintan manis
    Jintan putih -1:3 jintan manis
    Buah keras - blender
    Limau nipis
    Garam kasar
    Gula
    Lada hitam kasar

    -Bawang putih merah - tapis utk tahan lama.. amik hampas je
    - halia, lengkuas hiris

    Tumis bawang
    Masuk 3 serangkai
    Buah pelaga, jintan manis dan putih
    Daun kari
    Sampai garing, masukkan rempah sup (air) + serbuk ketumbar sampai pecah minyak.

    Masuk buah keras,
    Masuk cabai melaka,
    Masuk air skit bg basah je
    Masukkan daging dan tulang.. goreng sebati...sampai keluar air daging..

    Buh garam dan gula secukup rasa
    Siap, buh lada hitam...

    ReplyDelete