Bahan2:
Daging
Tulang
Bawang besar/kecil
Bawang putih
Halia
Kentang
Serbuk sup
Sup siam
Kulit kayu manih - dlm paket
Buah pelaga - dlm paket
Bunga lawang - dlm paket
Bunjut sup - dlm paket
Cara-caranye:
1. Blend bawang dan halia.
2. Potong kentang (ikutkan utk dihancurkan)
3. Goreng kulit kayu manis and geng dan selepas itu masukkan kentang dan bahan yg di kisar td.. goreng sampai naik bau
4.. lepas pada tuh, masukkan serbuk sup yg dah di gaul dgn air dan juga sup siam.. tambahkan air sehingga takat yg korg nak.. mcm aku pakai periuk noxxa nih, kami isi sampai penuh.. pastu kacau..
5. Lepas tuh, periuk noxxa set kepada high pressure dan set selama 40-45 min..
6. Perkemaskan dgn masukkan garam seikut hati anda dan daun bawang serta daun sup...
Sup daging
ReplyDeleteBawang merah
Bawang putih
Halia
Cabai melaka - blender kasar
Lengkuas (hutan) - putih
Daun kari
Rempah sup
Serbuk ketumbar
Tiga serangkai
Buah pelaga
Jintan manis
Jintan putih -1:3 jintan manis
Buah keras - blender
Limau nipis
Garam kasar
Gula
Lada hitam kasar
-Bawang putih merah - tapis utk tahan lama.. amik hampas je
- halia, lengkuas hiris
Tumis bawang
Masuk 3 serangkai
Buah pelaga, jintan manis dan putih
Daun kari
Sampai garing, masukkan rempah sup (air) + serbuk ketumbar sampai pecah minyak.
Masuk buah keras,
Masuk cabai melaka,
Masuk air skit bg basah je
Masukkan daging dan tulang.. goreng sebati...sampai keluar air daging..
Buh garam dan gula secukup rasa
Siap, buh lada hitam...