Meh belajar buat pangsuh....
Bahan-bahannye...
1. Ikan (aku selalu guna ikan patin)
2. Tempoyak
3. Bawang putih dan merah (kasik tumbuk)
4. Lengkuas (kasik tumbuk)
5. Halia (kasik tumbuk)
6. Cili padi (kasik tumbuk)
7. Garam dan gula
8. Ajinamoto (kalu x pakai pon xpa)
9. Limau nipis (utk cuci ikan)
10. Pucuk ubi.
Cara-caranye...
1. Basuh ikan guna limau nipis.
2. Gaulkan dengan tempoyak sampai sebati.
3. Gaul dengan bawang, halia, cilipadi sampai sebati.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa..dan air jugak (nak dpt kuah)
5. Dah siap semua tuh, apalagi....sumbatlah dalam buluh... Pastu sumbat plak ngan pucuk ubi...utk tutup atas dia...kasik sengattt...hehehe...
6. Bakar dan kalu dah masak, kasik hidang makan ngan nasik...nyum..nyum...
No comments:
Post a Comment